Higijena nakon poplava

Uvijek operite ruke sapunom i vodom:

Poplavne vode mogu sadržavati fekalije iz preopterećenih kanalizacijskih sustava te poljoprivredne i industrijske nusproizvode. Iako kontakt kože s poplavnim vodama sam po sebi ne predstavlja rizik za zdravlje, rizično je pojesti ili popiti nešto onečišćeno poplavnim vodama. Ako imate neke otvorene posjekotine ili ranice koje će biti izložene poplavnim vodama, treba ih održavati što je čišćima moguće tako da ih se pere sapunom kako bi se spriječila infekcija. Ako rana pocrveni, otekne ili se pojavi iscjedak, hitno potražite liječničku pomoć. Osim toga, roditelji trebaju pomoći djeci da izbjegnu bolesti koje se prenose vodom.

Osušite dom

Čišćenje od poplavnih voda

 

Postupak čišćenja i dezinfekcije površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom

- nikada ne miješati varikinu s amonijakom, kiselinama ili drugim sredstvom za čišćenje jer se njihovim miješanjem stvaraju otrovne pare opasne po zdravlje!

- uvijek strogo slijediti upute proizvođača o upotrebi sredstva!

- čuvati sredstvo izvan dohvata djece!

- prije upotrebe varikinu razrijediti s vodom, pri čemu omjer varikine i vode ovisi o tome što će se čistiti i dezinficirati (pridržavati se upute proizvođača)!

- otvoriti prozore i vrata kako bi ulazio svježi zrak! Tako se sprječava nakupljanje iritirajućih para u prostoru, te omogućava brže sušenje prostorija.

Izvor:

HZJZ Služba za epidemiologiju